Stiklainyje slypinti liga – botulizmas
Autorius: Panevėžio visuomenės sveikatos centro informacija
Rubrikose: Gurmano kampelis » Patarimai Žymos: Maistas
Šaltuoju metų laiku pradedame vartoti konservuotus maisto produktus, todėl padidėja rizika susirgti reta liga – botulizmu. Šią ligą sukelia bakterijų Clostridium botulinum gaminamas toksinas, pakenkiantis nervų sistemai. Toksinas gaminasi anaerobinėje terpėje, kai į maisto produktus nepatenka deguonis (konservuoti produktai uždarose talpose, stiklainiuose, sandariai uždarytuose induose ir kt.). Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu. Botulizmo bakterijų, jų sporų aptinkama įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje, vandens nuosėdose, jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai jų tinkamai neparuošus konservavimui.
Dažniausiai botulizmu apsinuodijama žiemą arba pavasarį, kai rudenį užkonservuotuose ir iki pavasario išlaikytuose produktuose pasigamina pakankamas toksino kiekis. Apsinuodijama ne tik nuo namuose netinkamai paruoštų daržovių, grybų ir mėsos konservų, bet ir vytintų ar rūkytų mėsos gaminių, įvairių žuvies produktų, jūros gėrybių. Botulizmo toksinas paprastai nekeičia nei maisto skonio, nei kvapo, nebent dėl susikaupusių dujų gali išsipūsti konservų dangteliai.
Pirmieji botulizmo simptomai pasireiškia praėjus 12–36 val. po užsikrėtimo. Apsinuodijus, pirmiausia atsiranda silpnumas, galvos svaigimas. Vėliau ligonis pradeda matyti lyg per rūką, jam dvejinasi akyse, atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai. Šie sutrikimai gali būti lydimi vėmimo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo. Kūno temperatūra gali būti normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Laiku ligoniui nesuteikus pagalbos, jis gali mirti.
Botulizmo galima išvengti tinkamai ruošiant ir laikant maisto produktus. Nuo botulizmo konservuotą maistą apsaugo pakankamas cukraus, druskos ar acto kiekis. Konservus būtina laikyti ne aukštesnėje kaip 10˚C temperatūroje. Nevartoti konservų su išpūstais dangteliais. Botulizmo toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 minučių, virinant – per kelias minutes. Prieš valgant bet kokius namuose pagamintus konservus patartina juos 10 minučių pakaitinti. Konservus, kurių dangtelis išsipūtęs, išmeskite. Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.
Panevėžio visuomenės sveikatos centro informacija
Nuolat besivystančiame gastronomijos pasaulyje maisto tendencijos ir mados yra tokios pat trumpalaikės kaip ir metų laikai, užvaldančios » Daugiau
Kai kalbama apie šaldytuvą, svarbiausia yra jo organizavimas. Tinkamas sandėliavimas ne tik užtikrina, kad maistas išliktų šviežias ir » Daugiau
Jūros gėrybės – tai įvairūs jūros gyvūnai: vėžiagyviai ir moliuskai. Tradiciškai gėrybės iš jūros yra populiarus ir » Daugiau
Nors šiais laikais rugsėjis – itin aktyvus metas ne tik ūkininkams, bet ir kone visiems dirbantiesiems, viena šio » Daugiau
Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau
Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau
Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau
Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau
Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau
Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau
Parašykite komentarą