Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, karotinoidų) ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Salotose yra 1,5 proc. baltymų, 1,5 proc. angliavandenių, jose mažai kalorijų, cukrų ir organinių rūgščių. Tad valgyti salotas tikrai naudinga ir skanu. O pačios skaniausios ir sveikiausios yra namuose užaugintos. Juolab, kad tai nei ypatingos priežiūros, nei šilumos nereikalaujanti daržovė.
Kaip auginti salotas?
Salotos – tai vienmetis, atsparus šalčiui augalas. Paprastai jos skirstomos į lapines ir gūžines. Lapinės salotos auga esant 15 – 20 °C šilumos, o gūžinėms temperatūra gali būti keliais laipsniais žemesnė. Tiek vienos, tiek kitos rūšies sėklos pradeda dygti esant 4 – 5 °С temperatūrai, tačiau dygimui ir augimui palankiausia temperatūra 10 – 20 laipsnių. Daigeliai pakelia -2 °С, o paaugę augalai net -6 °С šaltį.
Beje, per tankiai pasėtos salotos atrodys varganai, todėl jas retinkite arba pikuokite. Galite daryti taip: salotas pasėkite vienu metu, tačiau vėliau dalį išdygusių išpikuokite, o kitą dalį praretinkite, taip suteikdami vietos laisvai augti. Salotos, kurių tarpai bus retinami, nesustabdys savo augimo, todėl derlių gausite anksčiau. O salotos, kurios bus pikuojamos, derlių duos vėliau. Pasinaudoję šia gudrybe salotų derliumi džiaugsitės ilgiau.
Nelepios, tačiau reiklios
Nors ir nereikalaujančios ypatingo lepinimo, vis tik salotos labai reiklios dirvai ir šviesai, ir labai svarbu nepersistengti tręšiant, ypač mineralinėmis trąšomis. Geram augimui būtinai reikia daug drėgmės, tačiau ir čia reikėtų neperlenkti lazdos, nes susidarius drėgmės pertekliui pradeda plisti grybinės ligos, pūva apatiniai lapai arba gūželės. Salotos puikiai auga, jei dirvoje prieš tai augo kopūstai, bulvės, pomidorai, agurkai ar pipirai.
Nuolat besivystančiame gastronomijos pasaulyje maisto tendencijos ir mados yra tokios pat trumpalaikės kaip ir metų laikai, užvaldančios » Daugiau
Kai kalbama apie šaldytuvą, svarbiausia yra jo organizavimas. Tinkamas sandėliavimas ne tik užtikrina, kad maistas išliktų šviežias ir » Daugiau
Jūros gėrybės – tai įvairūs jūros gyvūnai: vėžiagyviai ir moliuskai. Tradiciškai gėrybės iš jūros yra populiarus ir » Daugiau
Nors šiais laikais rugsėjis – itin aktyvus metas ne tik ūkininkams, bet ir kone visiems dirbantiesiems, viena šio » Daugiau
Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau
Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau
Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau
Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau
Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau
Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau
Pr | A | T | K | Pn | Š | S |
---|---|---|---|---|---|---|
« Lap | ||||||
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Parašykite komentarą