Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.
1. Veislė
Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.
2. Augimo sąlygos
Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.
3. Sodinukų priežiūra
Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.
4. Žaliavų surinkimo technologija
Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.
5. Žaliavų perdirbimas
Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.
Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.
Statybinių medžiagų rinkoje galima rasti galybę skirtingų gaminių, pritaikytų patalpų izoliavimo tikslams. Visgi, šiomis dienomis, vienareikšmiškai, populiariausias vartotojų » Daugiau
Saldžios dovanos Kalėdoms jau seniai tapo neatsiejama šventinio laikotarpio tradicija. Jos ne tik suteikia malonumą skonio receptoriams, bet » Daugiau
Teisingai išmatuoti durų angas yra itin svarbu, norint užtikrinti, kad naujos durys puikiai tiktų montavimui jūsų namuose. Juk » Daugiau
Vonios burbulai – tai malonumą teikianti priemonė, kuri, įmesta į šiltą vonią, ištirpsta ir sukuria gausybę švelnių putų. » Daugiau
Pramogos, nors dažnai vertinamos kaip atsipalaidavimo ir linksmybių būdas, gali turėti gilesnį poveikį mūsų gebėjimams ir mąstymui. Daugelis » Daugiau
Avarinis durų atrakinimas – paslauga, apie kurią daugeliui žmonių tikrai teko girdėti, o kai kuriems – ir pasinaudoti. » Daugiau
Būsto paskola – tai vienas iš svarbiausių finansinių sprendimų, kuriuos tenka priimti daugeliui žmonių. Ji suteikia galimybę įsigyti » Daugiau
Kai galvojame apie savo svajonių namų interjerą, dažniausiai mintys sukasi apie didžiuosius sprendimus – baldų pasirinkimą, sienų spalvas » Daugiau
Renkantis profesionalią garso ir vaizdo įrangą namams ar verslui, svarbu atsižvelgti į nemažai skirtingų aspektų. Rekomenduojama įsigyti aukščiausios » Daugiau
Rankšluosčiai yra neatsiejama kasdienio gyvenimo dalis, tačiau laikui bėgant jie gali prarasti savo minkštumą ir švelnumą. Neteisinga priežiūra » Daugiau
Parašykite komentarą