Nusibodo ilgi vakarai bei vis tie patys bulvių ir mėsos deriniai? Tad leiskimės į kulinarinę kelionę! Meksikiečių virtuvės spalvos, kvapai ir skonis turi galios sušildyti.
Trispalvės paprikos, svogūnai, pomidorai, aitrieji pipirai, saldžiosios bulvės, kukurūzų burbuolės ir jų miltų paplotėliai, pupelės, avokadai, nesuskaičiuojama gausybė prieskonių, karčiosios kakavos padažai, agavų degtinė tekila, kaktusų sultys, sultingi kepsniai ir troškiniai, jūros gėrybės – visa tai galima rasti ant tikro meksikiečio stalo. Turbūt vien išvardijus šiuos produktus nesunku numanyti, kad patiekalai iš tolimosios actekų ir majų tėvynės nepaprastai įvairūs. Visame pasaulyje jie garsėja išsiskiriančiu intensyviu skoniu, ryškiomis įvairiaspalvėmis dekoracijomis ir galybe prieskonių. Dar viena meksikiečių valgių ypatybė – aštrumas. Jeigu ir nemėgstate jo, vis tiek galite pamaloninti gomurį tos šalies virtuvės delikatesais. Meksikiečių virtuvei nors ir būdingi aštrūs prieskoniai, bet neprivalomi.
Meksikietiškų cepelinų nėra
Kokį patiekalą būtų galima pavadinti tikru meksikietišku? Jei tikitės rasti cepelinų atitikmenį, turistams pristatomą kaip tenykštės virtuvės pasididžiavimą, galite nusivilti. Meksika – didžiulė valstybė, kulinarijos tradicijos ten priklauso nuo vieno ar kito regiono. Pavyzdžiui, šiaurinėje šalies dalyje meistriškai gaminami mėsos, ypač jautienos, patiekalai. Pietryčių Meksikoje verta ragauti aštrius valgius iš daržovių ir vištienos.
Viena sveikiausių
Meksikietiški patiekalai neįsivaizduojami be tortiljų – kukurūzų miltų paplotėlių, kurie valgomi su viskuo: su mėsa, vištiena, jūros gėrybėmis, daržovėmis ir net pupelėmis. Taip pat garsūs kepsniai, paskaninti aitriaisiais pipirais ir kitais prieskoniais.
Sriuba verdama iš įvairių, regis, visai nesuderinamų ingredientų – pavyzdžiui, jautienos ir vištienos. Mėsos ir daržovių gabalėliai (dažniausiai stambūs arba priešingai) sutrinami į tirštą masę, kuri valgoma su paskrudintos šviesios duonos kubeliais. Troškiniai gaminami beveik be riebalų. Paprastai jų sudedamosios dalys – mėsa ir įvairios daržovės – sumaišomos bei kepamos krosnyje, dideliame moliniame inde. Dėl gausybės daržovių ir gaminimo būdo ši virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje. „Teko girdėti, kad kai kurių Švedijos mokyklų valgyklose vaikams tiekiamas būtent meksikietiškas maistas. Štai vieno Meksikietiško restorano savininkas sutiko pasidalinti kelių patiekalų receptais.
Buritos
Tortiljų blynai,
100 g mėgstamos mėsos (vištienos, kiaulienos, jautienos),
100 g paprikų,
80 g pomidorų savo sultyse,
česnako skiltelė,
puselė nedidelio svogūno,
pomidorų padažas,
žiupsnelis paprikų prieskonių,
aliejaus kepti.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais susmulkintas paprikas ir šiaudeliais supjaustytą mėsą. Kai viskas apkeps, suberkite susmulkintą svogūną. Baigdami kepti supilkite pomidorus su sultimis ir pomidorų padažą. Troškinkite 3-5 minutes. Tada suberkite prieskonius, grūstą česnaką. Dar patroškinkite kelias minutes. Kad jaustumėtės kaip tikri meksikiečiai, į šį įdarą galite įdėti virtų pupelių.
Paimkite tortiljos blyną ir supjaustykite į tris vienodas trikampes dalis taip, kaip atrodo „Mercedes Benz“ ženklas. Šiuos trikampėlius susukite kaip piltuvėlius, įdėkite į juos įdaro ir persmeikite mediniais smeigtukais.
Vištienos sriuba su tortiljomis
Juostelėmis pjaustyta vištienos filė,
keli vištienos arba daržovių sultinio kubeliai,
gabalėlis sviesto,
trikampėliais supjaustytos ir paskrudintos tortiljos.
Sultinyje su sviesto gabalėliu išvirkite vištienos juosteles ir sudėkite orkaitėje skrudintus tortiljų trikampėlius.
Meksikietiška užkandėlė
Kukurūzų traškučiai,
pakepintas jautienos faršas,
konservuoti kukurūzai,
virtos pupelės,
aitriosios paprikos,
šiek tiek tarkuoto sūrio,
padažo „Guacamole“ ir „Salsa Mexicana“.
Ant traškučių sudėkite visus produktus ir 2 minutes kepkite orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.
Visiems skanaus kurie tai išbandys!
Nuolat besivystančiame gastronomijos pasaulyje maisto tendencijos ir mados yra tokios pat trumpalaikės kaip ir metų laikai, užvaldančios » Daugiau
Kai kalbama apie šaldytuvą, svarbiausia yra jo organizavimas. Tinkamas sandėliavimas ne tik užtikrina, kad maistas išliktų šviežias ir » Daugiau
Jūros gėrybės – tai įvairūs jūros gyvūnai: vėžiagyviai ir moliuskai. Tradiciškai gėrybės iš jūros yra populiarus ir » Daugiau
Nors šiais laikais rugsėjis – itin aktyvus metas ne tik ūkininkams, bet ir kone visiems dirbantiesiems, viena šio » Daugiau
Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau
Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau
Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau
Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau
Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau
Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau
Parašykite komentarą