Šrifto dydis:
2016-07-14

Dr.Valerij Dobrovolskij: nėštukės, pamirškite taisyklę „valgyti už du“



Rubrikose: Sveikata

 

Dr. Valerij Dobrovolskij

 

Nėštumas – tai 9 mėnesius trunkantis išbandymas būsimai mamai, kai pasikeičia ne tik jos dienotvarkė bei įpročiai, bet ir mityba. Gydytojai pastebi, kad moterys klaidingai įsitikinusios, kad sveikai maitinantis, nėštumo metu pakanka padidinti porciją ir būsimas kūdikis bei pati mama bus aprūpinti organizmui reikalingomis medžiagomis. Vis dėlto, šiuo moters gyvenimo periodu vykstantys procesai reikalauja kur kas atidžiau peržiūrėti ir koreguoti mitybą, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Dr. Valerij Dobrovolskij teigimu, derėtų pamiršti populiarų patarimą „valgyti už du“ ir dėl mitybos konsultuotis su specialistais.

 

„Dažnai moterys patarimus supranta tiesiogiai ir iš tiesų galvoja, kad maisto porciją reikėtų padidinti jei ne du kartus, tai bent jau trečdaliu, – pastebi dr. V. Dobrovolskij. – Tiesa yra ta, kad pirmus du nėštumo mėnesius nėščiajai rekomenduojama maitintis vadovaujantis sveikos mitybos piramidės rekomendacijomis.Antroje nėštumo pusėje ima sparčiai augti vaisius, intensyvėja moters organizmo funkcijos, todėl pradedant ketvirtuoju nėštumo mėnesiu, papildomai reikia tik 300 kcal per dieną, pvz., 50 g anakardžių riešutų – 290 kcal, 200 g varškės (9 proc.) – 318 kcal.Siekiant slopinti pykinimą, reikėtų ne tik stengtis būti vėsioje patalpoje ir ją nuolat vėdinti, bet ir dažnai(kas 2 val.), nedidelėmis porcijomis valgyti kambario temperatūros maistą, o atsigerti praėjus bent 30 minučių po valgio.“

 

V. Dobrovolskij atkreipia dėmesį, kad nors maisto porcijos smarkiai didinti ir nereikia, kai kurių maistinių medžiagų iš tiesų vertėtų suvartoti daugiau. Pavyzdžiui, nėščiosios maisto racione turi būti daugiau baltymų (papildomai 6–10 g per parą), nes iš jų susidaro vaisiaus audiniai, placenta, motinos audiniai, be to, jie būtini hormonų ir fermentųsusidarymui. Baltymų normą patariamagauti iš liesos mėsos, pavyzdžiui, vištienos, taip pat – žuvies, jūros gėrybių, kiaušinių, pieno ir jo produktų, tačiau pastaruosiuose yra ir nemažai riebalų. Dėl tos pačios priežasties reikėtų mažiau vartoti ir riebios mėsos, tokios kaip kiauliena, aviena ir jų produktai. Specialistai pažymi, kad riebią mėsą geriausia pakeisti vištiena ar kita liesa mėsa.

 

Nėštumo metu be kitų nemalonių simptomų gali kamuoti ir geležies trūkumas organizme. Geležies poreikis nėštumo metu padidėja iki 25 mg per dieną. Geležis reikalinga hemoglobino sintezei, imuninės sistemos stiprinimui, vaisiaus augimui. Dėl geležies trūkumo moteriai gali vystytis deficitinė geležies anemija, ypač antrąjį nėštumo trimestrą, kai padidėja geležies poreikis. Reikėtų rinktis geležies turinčių produktų, tokių kaip jautiena, vištiena, žuvis, pupelės, žirniai, riešutai, lapinės daržovės, grūdų ir ankštinių produktai, vaisiai. Tik svarbu atminti, kad iš gyvulinio maisto pasisavinama apie 30 proc. geležies, o iš augalinio – 3 kartus mažiau, vos apie 10 proc. Vegetarėms dėl mitybos ir geležies trūkumo kompensacijos reikėtų konsultuotis su prižiūrinčiu gydytoju ir dažniau nei įprastai pasitikrinti kraujo būklę.

 

Svarbu atkreipti dėmesį ir į kitas naudingąsias medžiagas, tokias kaipfolio rūgštis, cinkas, jodas. Nėščioji per parą turi gauti 400 mg folio rūgšties.Folio rūgštis ypatingai svarbi pirmaisiais nėštumo mėnesiais,ji dalyvauja susidarant vaisiaus audiniams, odėlfolio rūgšties trūkumo būna vaisiaus stuburo vystymosi defektai.V. Dobrovolskij rekomenduoja rinktis jodu praturtintą druską– esant jodo trūkumui, gali sutrikti vaisiaus nervų sistema, vystytis kurčnebylystė ar žvairumas.Būsimo kūdikio kaulams formuotis taip pat reikalingas kalcis, kurio yra piene ir jo produktuose, kopūstuose, migdoluose, kiaušiniuose, avižose, žuvyje bei kai kuriuose kituose produktuose.

 

Ne visų maisto produktų porcijas nėštumo metu reikėtų didinti – kai ko derėtų vengti arba visiškai atsisakyti. Termiškai neapdorota ar pusiau apdorota mėsa ir žuvis patenka į vengtinų produktų sąrašą, nes šiuose produktuose gali būti ligų sukėlėjų, pavyzdžiui, listerijų ir toksoplazmų. Todėl mėgstančios tartarus, sušius ar nevisiškai iškeptus kepsnius, nėštumo metu turėtų jų atsisakyti arba vartoti itin retai. Dėl galimų salmoneliozės sukėlėjų, atidžiau derėtų vartoti ir patiekalus iš neapdorotų kiaušinių, pavyzdžiui, maskarponės sūrio pyragą ar tiramisu desertą.

 

Gydytojai pataria ne tik vadovautis bendraisiais nėščiųjų mitybos patarimais, bet ir atsižvelgti į individualius įpročius, organizmo būklę, alergenus bei pomėgius. Visą nėštumo laikotarpį būtina periodiškai tirtis kraują ir stebėti geležies, kalcio, baltymo, cholesterolio bei kitų medžiagų kiekį organizme. Atsižvelgdamas į individualią moters būklę ir savijautą, šeimos gydytojas kiekvienai būsimai mamai patars, ką valgyti, o ko vengti.

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kas yra periodontitas ir kaip jis gali paveikti jūsų dantų sveikatą? Kas yra periodontitas ir kaip jis gali paveikti jūsų dantų sveikatą? 

  Periodontitas – rimta dantenų ir aplinkinius dantis palaikančių audinių liga, kuri dažniausiai atsiranda dėl ilgalaikio dantenų uždegimo (gingivito), » Daugiau

Masažas nėštumo metu: kaip jis gali padėti būsimoms mamytėms? Masažas nėštumo metu: kaip jis gali padėti būsimoms mamytėms? 

  Nėštumas yra ypatingas laikotarpis, kupinas džiaugsmo, tačiau kartu ir fizinių iššūkių. Būsimos mamos dažnai susiduria su diskomfortu, nuovargiu » Daugiau

Baro kamera: kaip ji veikia ir kokia nauda sveikatai? Baro kamera: kaip ji veikia ir kokia nauda sveikatai? 

  Mokslas patvirtina: sveikata – laimės raktas. Daugybė mokslinių tyrimų įrodo, kad tarp fizinės ir emocinės sveikatos egzistuoja stiprus » Daugiau

Disleksija vaikams – kaip paruošti vaiką ir šeimą mokyklai? Disleksija vaikams – kaip paruošti vaiką ir šeimą mokyklai? 

      Disleksija – tai skaitymo sutrikimas, kuris dažnai sukelia sunkumų vaikams, pradedant mokytis mokykloje. Šis sutrikimas gali » Daugiau

Kada laikas kreiptis į psichiatrijos specialistą? Kada laikas kreiptis į psichiatrijos specialistą? 

  Sprendimas kreiptis į psichiatrijos specialistą yra svarbus žingsnis rūpinantis savo psichine sveikata. Nors kiekvieno žmogaus situacija yra unikali, » Daugiau

Profilaktinės procedūros – kokių reikia tam, kad dantys išliktų sveiki? Profilaktinės procedūros – kokių reikia tam, kad dantys išliktų sveiki? 

  Ar žinojote, kad jūsų šypsena gali būti ne tik graži, bet ir sveika visą gyvenimą? Rūpinimasis dantimis apie » Daugiau

Kaip kovoti su raukšlėmis? Kaip kovoti su raukšlėmis? 

  Raukšlės – tai natūralus senėjimo požymis, su kuriuo susiduriame visi, tačiau tai nereiškia, kad negalime jų sustabdyti ir » Daugiau

Kaip kovoti su plaukų slinkimu? Kaip kovoti su plaukų slinkimu? 

  Stori, žvilgantys ir tvirti plaukai yra tai, ko nori visos moterys. Bet deja, ne kiekviena iš prigimties buvo » Daugiau

Reiki poveikis sveikatai Reiki poveikis sveikatai 

  Reiki pavadinimas susideda iš dviejų dalių „rei“ ir „ki“. Rei reiškia universalią energiją, kuri pagyvina viską aplinkui, arba, » Daugiau

Pasveikinti Šilutės krašto medikai Pasveikinti Šilutės krašto medikai 

  Medicinos darbuotojų dienos išvakarėse, balandžio 26-ąją, Šilutės rajono savivaldybės vadovai apsilankė Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centre bei Šilutės » Daugiau

Daumantu muzikantai
Nerija
Naujienų paieška pagal datą
2025 m. sausio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Adida papildai sportui