Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų(1)
Rubrikose: Gamta » Gurmano kampelis
- Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi.
- Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje.
- Išbandykite itališkus receptus – šviežių baravykų karpačą arba baravykų rizotą.
Rugsėjis Lietuvos miškuose džiugina gėrybėmis – iš samanų kepures kelia įvairiausi grybai, o pastarosiomis dienomis žmonės džiaugiasi itin geru baravykų derliumi. Patyrusiems grybautojams pakanka vos pusdienio pririnkti jų pilnus krepšius. Tačiau ar žinote, kaip tinkamai paruošti baravykus atsargoms, o kaip – vakarienei?
Atsargas žiemai kaupia šaldydami ir džiovindami
Kiekvienas šalies regionas turi tradicinius baravykų patiekalų ruošimo būdus. Vieni žmonės baravykus valgo šviežius, kiti mėgsta sūdyti ir marinuoti. Vis dėlto dažniausiai šie kieti, stambūs ir mėsingi grybai yra džiovinami ir šaldomi.
„Apskritai, šaldymas yra vienas populiariausių rudens gėrybių konservavimo būdų, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius, – Jau vasaros pradžioje į šaldymo maišelius ir indelius ima keliauti uogos, vaisiai ir daržovės – birželio ir liepos mėnesiais jų paklausa išauga iki kelių dešimčių kartų. Rudenį šaldymui reikalingų priemonių paklausą skatina vėlyvosios daržovės, spanguolės ir, žinoma, grybai. Klientai aktyviau domisi ir maisto džiovyklėmis. Pernai rudenį maisto produktų džiovintuvų pardavimai „Maximos“ parduotuvėse išaugo beveik dvigubai. Šiuo metu taip pat stebime prasidėjusio rudens tendencijas.“
Įprasta, kad dalis konservuotų gėrybių yra atidedama didžiosioms metų šventėms – Kūčių ir Kalėdų stalui. Grybais įdaryti virtiniai, silkė su baravykais, marinuoti grybai, barščiai su grybais – tai tik keli gardūs patiekalai iš ilgo šventinių valgių sąrašo.
Tinkamai apdoroti grybai išsaugo vertingas medžiagas
Grįžus iš miško su pintine baravykų labai svarbu tinkamai grybus nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję. „Jeigu rengiatės baravykus šaldyti arba džiovinti, užtenka juos kruopščiai nuvalyti drėgna šluoste. Plauti nereikia, nes tada grybai išbrinks ir praras dalį vertingųjų savybių“, – sako Aidas Poleninas. Pašnekovas pataria prieš šaldant supjaustytus grybus truputį padžiovinti orkaitėje ar specialioje džiovyklėje – apie 20 minučių. Geriausiai šaldymui tinka jauni, nedideli baravykai.
Mitybos specialistai pastebi, kad džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau negu jautienoje. Taip pat juose daug vitaminų, mineralinių medžiagų, o mažai – riebalų ir angliavandenių.
Džiovinti grybus geriausia ilgai (12-24 valandas), tačiau pakankamai žemoje (40 laipsnių) temperatūroje. Šiuo atveju maisto džiovyklė labai praverčia ir sunaudoja mažiau elektros energijos negu orkaitė.
„Nusprendę iš džiovintų baravykų pasigaminti patiekalą, pamerkite juos į vandenį ir palaikykite kelias valandas arba per naktį. Grybai prisigers skysčio, išbrinks ir bus tinkami įvairiems patiekalams gaminti – tik išsirinkite mėgstamiausią receptą“, – siūlo A. Poleninas.
Lietuviški baravykai tinka ir itališkai virtuvei: baravykų rizoto receptas
„Maximos“ maisto gamybos ekspertas pastebi, kad, pavyzdžiui, italai nedidelius baravykus drąsiai valgo šviežius ir termiškai neapdorotus – tiesiog supjausto plonais griežinėliais, apšlaksto alyvuogių aliejumi, pabarsto pipirais ir druska – išeina puikus baravykų karpačas.
Jeigu pavyko rasti nemažai baravykų A. Poleninas siūlo pasigaminti kitą iš Italijos atkeliavusį patiekalą – baravykų rizotą. „Svarbiausia pasigaminti šio patiekalo tiek, kad galėtumėte suvalgyti iš karto ir vėliau nereikėtų šildyti. Todėl Italijoje svečiai niekada nevėluoja, jeigu žino, kad ant stalo bus patiekiamas rizotas“, – pažymi A. Poleninas. Jis siūlo 6 asmenims skirto patiekalo receptą.
Patiekalui reikės: supjaustyti 1 nedidelį svogūną, susmulkinti 2 salierų stiebus, pasiruošti 400 gramų daugiaryžiui gaminti tinkamų arborio ryžių, pusės stiklinės baltojo vyno, jūros druskos, juodųjų pipirų, 5-10 (priklauso nuo dydžio) supjaustytų baravykų, kelių sukapotų šakelių rozmarino, peletrūno (arba petražolės). Taip pat reikės trijų stiklinių daržovių arba vištienos sultinio, alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių, šaukštelio sviesto, tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminimas: „Užkaiskite sultinį ir palikite lėtai virti. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, suberkite svogūno ir saliero gabalėlius. Pakepinkite ant nedidelės kaitros 10 minučių, tada padidinkite kaitrą ir sudėkite ryžius. Maišydami supilkite vyną. Maišykite, kol skystis susigers į ryžius. Tada įpilkite sultinio ir įberkite druskos. Maišykite ryžius, kol sultinys susigers, tada vėl įpilkite. Taip kartokite keliolika kartų. Užtruks apie 30 minučių, tačiau už kantrybę bus atlyginta puikiu skoniu.
Kitoje keptuvėje pakepinkite supjaustytus baravykus. Kai grybai suminkštės, iš keptuvės perdėkite juos į dubenį ir apibarstykite kapotomis žolelėmis, pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite.
Nuimkite ryžius nuo viryklės, įdėkite sviesto, parmezano ir įpilkite dar truputį sultinio. Uždenkite ir palikite rizotą kelioms minutėms. Ryžius sudėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite baravykų ir dar šiek tiek sūrio, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!“, – linki A. Poleninas.
Skaitytojų komentarai
Parašykite komentarą
Sidabrinės eglutės – tai viena iš populiariausių Kalėdų medžių rūšių, kurios ypač vertinamos dėl savo neįprastos išvaizdos ir » Daugiau
Kai ateina laikas atsisveikinti su senomis padangomis, kurios ištikimai vežė mus į daugybę kelionių, būtina pagalvoti apie jų » Daugiau
Gamta – visų mūsų namai. Tad turime elgtis taip, kad saugotume gamtą ir mus supančią aplinką, juo labiau, » Daugiau
Poilsiautojų ir žvejų pamėgti Klaipėdos ir Šilutės rajonų vidaus vandenų keliai, Kuršių mariose įrengtas vandens kelias į Ventę » Daugiau
Šiandien yra paskutinė diena, kai draudžiama žvejoti lydekas. Jas jau galima gaudyti nuo rytojaus, balandžio 21-osios, ir žvejoti » Daugiau
Vasara – atostogų metas, metas, kai norisi kažkur pakeliauti, atrasti ir pažinti mūsų Lietuvos bei kaimyninių šalių lankytinas » Daugiau
ŠilutĖs r. savivaldybė informuojame, jog atšauktas draudimas maudytis Kuršių mariose, maudykloje ties Kintais, ir Šyšos upės maudykloje ties » Daugiau
Kiekvieną vasarą Šilutės rajono savivaldybės švietimo skyrius skelbia vaikų ir jaunimo vasaros poilsio organizavimo projektų konkursą. Šiame konkurse » Daugiau
Pasibaigus mokslo metams, birželio 11-22 dienomis, Juknaičių pagrindinėje mokykloje vyko vaikų vasaros poilsio stovykla „Smalsučiai“. Joje atostogas aktyviai » Daugiau
Gegužės 25 d. Šilutės rajono savivaldybėje esančiose Žemaičių Naumiesčio tvenkinio maudykloje, Kuršių marių ties Kintais maudykloje, Atmatos upėje » Daugiau
iš tikrųjų, tokie krepšiukai yra visiškai primenantis vaikystę pas močiutę kaime dalykas. visiškai lietuviškas, net gi sakyčiau tautinis. ar turit tokių pas save namuose?