Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19 d. triumfavo šakotis. Mūsų šalies virtuvės vizitine kortele tituluojamas šakotis jau gruodžio mėnesio viduryje bus pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais kitų Europos šalių kulinariniais projektais.
Daugiau nei 10 metų Europos Komisija vykdo projektą „Europos turizmo traukos vietovės“ (ang. „European Destinations of Excellence“, EDEN), kurio tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą. Kiekvienais metais Europos šalys išrenka po vieną įdomiausią šalies turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų Europos Komisijos projekto temą bei kriterijus. Šių metų EDEN projekto tema – turizmas ir vietinė gastronomija.
Būti pripažintais geriausiais Lietuvoje panoro 16 kulinarinių projektų iš įvairių šalies vietovių. Paraiškas pagal Europos Komisijos nustatytus kriterijus vertino turizmo ekspertų komisija.
Šilutės rajono savivaldybės projektas ,,Pamario žuvėjų giliukiai“ kartu su Klaipėdos rajono projektu ,,Žuvies kelias“ iš 10 geriausiųjų užėmė 5-6 vietą.
Šilutiškiai pabrėžia, jog Pamaryje verdamos žuvienės virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų. Žuvienės virimas turėjo griežtas gaminimo taisykles tokias, kaip – žuvienė privalo būti gaminama tik iš šviežios žuvies, sultinys turi būti skaidrus, žuvienės niekada negalima gaminti iš tokių žuvų, kaip kuoja, karšis, gružlys, aukšlė ir kt. Buvo tikima, kad nesilaikant taisyklių nesiseks žvejyba arba pradės mažėti žuvies mariose ar jūroje. Kavinės virėjai virdami žuvienę laikosi tų pačių gamybos taisyklių, kaip ir krašto senieji žvejai. Svarbiausia, kad žuvienė būtų unikali, tiek virimo, tiek skonio prasme.
Taip pat projekto paraiškoje buvo pristatytas Žuvienės virimo čempionatas, į kurį suvažiuoja ne tik geriausi žuvienės virimo meistrai iš visos Lietuvos, bet ir svečiai iš kaimyninių šalių.
Lietuvos gyventojai taip pat rinko savo kulinarinį favoritą ir savo balsus už mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą skyrė „Facebook“ paskyroje „Like‘able Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukė šilutiškių kulinarinis projektas „Pamario žuvėjų giliukiai“ („Pamario žvejų laimikiai“), kuris surinko 1176 žmonių balsus.
Didžiausią ačiū tariame Birutei Servienei, Vaidai Galinskienei, Indrei Skablauskaitei ir visiems Šilutės rajono savivaldybės paslaugas ir pramogas teikiančioms įmonėms, privatiems asmenims bei visiems, kurie prisidėjo prie šių, mums ir visam Pamario kraštui begalo svarbių, laimėjimų.
Šilutės turizmo informacijos centras
Nuolat besivystančiame gastronomijos pasaulyje maisto tendencijos ir mados yra tokios pat trumpalaikės kaip ir metų laikai, užvaldančios » Daugiau
Kai kalbama apie šaldytuvą, svarbiausia yra jo organizavimas. Tinkamas sandėliavimas ne tik užtikrina, kad maistas išliktų šviežias ir » Daugiau
Jūros gėrybės – tai įvairūs jūros gyvūnai: vėžiagyviai ir moliuskai. Tradiciškai gėrybės iš jūros yra populiarus ir » Daugiau
Nors šiais laikais rugsėjis – itin aktyvus metas ne tik ūkininkams, bet ir kone visiems dirbantiesiems, viena šio » Daugiau
Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau
Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau
Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau
Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau
Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau
Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau
Parašykite komentarą